3 oorzaken van slecht functionerende sproeibollen

Sproeibollen zijn effectief (en goedkoop) voor de CIP van tanks en andere procesappratuur als ze op de juiste manier worden ingezet. Bij de toepassing van deze cruciale onderdelen van een CIP-systeem kan echter het één en ander mis gaan!

Type onbekend

Sproeibollen worden vaak geselecteerd en geplaatst door de leverancier van de tank. In veel bedrijven weet niemand te vertellen welke sproeibol in welke tank zit. Voor nieuwe tanks is dit via de leverancier of de meegeleverde tanktekening nog wel te achterhalen, voor 2e hands tanks meestal niet meer. Als het type sproeibol niet bekend is hoe wordt dan bepaald bij welke flow en druk de sproeibol optimaal functioneert?

Niet optimale flow

Een te lage flow vermindert de  impact van een sproeibol op de (tank)wand. Een te hoge flow zorgt ervoor dat een krachtige straal grote druppels gebroken wordt in een nevel van hele kleine druppels met een minimale impact. Het is dus van belang om te weten welke sproeibol in een tank zit en bij welke flow deze optimaal functioneert!

Geen inspectie

Een sproeibol is een perfect filter voor (RVS)bramen, stukjes pakking en ander product vreemd materiaal. Een filter in de CIP-leiding is geen garantie dat er geen product vreemd materiaal achterblijft in een sproeibol. Hoewel een sproeibol op zich geen onderhoud nodig heeft is het daarom wel nuttig om sproeibollen regelmatig te inspecteren.

vragen, reageren:

info@oopec.nl